Tolmin je čudovito mestece v dolini reke Soče. Nahaja se na sotočju rek Soče in Tolminke. Stičišče dveh divjih rek mu daje posebno energijo. Po eni strani se obe umirita, ko se srečata in tudi ljudje se mi zdijo tu v dolini precej umirjeni, po višje ležečih krajih pa začutiš njihovo povezanost z naravo, drugačno energijo.

Ko sem pred 20 leti prvič prišla v Tolmin, sem začutila popolnoma drugačen ritem življenja kot sem ga bila vajena v Ljubljani. Na semaforju mi ni nihče piskal, če nisem takoj speljala. Ljudje na ulici so se med seboj pozdravljali, niso zamišljeno strmeli v tla pred seboj. Še vedno se mi zdi tako, razlika je v tem, da veliko ljudi, ki jih pozdravim, sedaj že poznam.

Takrat se mi je zdelo sotočje obeh rek najlepši košček planeta in še vedno prednjači pred mnogimi. Odkrila pa sem še mnogo drugih, ki si jih je vredno ogledati.

Tolminska je dežela žive vode. Veliko je lepih slapov, izvirov:

  • Slap Beri, Poljubinj
  • Slap Sopota, nad vasjo Podmelec
  • izvir Grofove vode nad vasjo Gabrje

Senica je zame priljubljena točka lahkotnega izleta, nahaja se tik pred domačim pragom. Vzpon je mogoč z Mosta na Soči, Tolmina, Ljubinja. Slednji je najlažji.

Vzpon na Kozlov rob, Tminski grad je prav tako lahkotna, družinska smer potepa.

No, iz Tolmina se seveda lahko odpravite na Kolovrat in si ogledate muzej na prostem; ostanke bunkerjev iz prve svetovne vojne.

Če boste na Mostu na Soči je pri odcepu v vas Kozmerice lep sprehod do Babje jame in potem še naprej do razgledne točke na Most na Soči in okoliške hribe. Tistim, ki vam ne dišijo vzponi, priporočam sprehod ob jezeru, ki se prav tako začne na tem mestu.

Seveda so potem tu še priljubljene točke, ki so nekako v kategoriji obveznega obiska; Tolminska korita (zaradi množičnosti za obisk priporočam zgodnje jutranje ali popoldanske ure); že omenjeno sotočje rek Tolminke in Soče, nemško kostnico (za obisk se je potrebno dogovoriti v muzeju).

Natresla sem vam par idej kam se lahko odpravite sami, lahko pa vas na izlet popeljeva Nataša in Petra in vam ga popestriva z zgodbicami, legendami – predstaviva naprimer Divjo babo.

Pišite na ambisontia@gmail.com ali pa pokličite. Na prvi strani sta objavljeni najini telefonski številki. Uživajte pri nas.

Discover more from MlekARTZ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading